Fruit bewaren: alles wat je moet weten
Fruit, dat smaakvolle geschenk van de natuur, blijft het langst vers en smakelijk wanneer je het op de juiste manier bewaart. Maar, hoe kun je fruit langer bewaren? In dit artikel ontdek je de geheimen van fruitbewaring, van het kiezen van de ideale bewaarlocatie in je koelkast tot het slim invriezen van je favoriete vruchten.
Fruit bewaren in de koelkast
Veel fruitsoorten blijven het langst vers in de koelkast met een temperatuur tussen de 2 en 4 graden Celsius en een luchtvochtigheid van 70% tot 90%. De groentelade in de koelkast is hiervoor de meest geschikte plek, omdat de temperatuur daar iets hoger is dan ergens anders in de koelkast. Dat is ook handig om fruitvliegjes tegen te gaan. Om de kwaliteit van je fruit te bewaken is het belangrijk dat je alleen fruit (en groente) bewaart in de groentelade.
Welk fruit mag je in de koelkast bewaren?
De fruitsoorten die je in de koelkast bewaard:
- Appels en peren
- Kiwi’s
- Pruimen & nectarines
- Druiven
- Aardbeien
- Frambozen
- Bessen
- Kersen
- Abrikozen
Is je fruit rijp? Bewaar het dan in de koelkast, want zo verminder je het rijpingsproces. Buiten de koelkast gaat het rijpingsproces door.
Welk fruit mag je niet in de koelkast bewaren?
Tropische fruitsoorten zoals bananen, meloenen, avocado’s, mango’s en citrusvruchten, gedijen het best in een warm klimaat en verdienen daarom een plekje op de fruitschaal. Hetzelfde geldt voor vruchtgroenten, waaronder tomaten, die niet goed gedijen in de kou. Zodra de thermometer onder de 7 graden Celsius duikt, riskeren ze koud bederf. De cellen raken beschadigd, verliezen vocht en worden eerder aangetast door bederf, wat ook hun smaak aantast. Hetzelfde geldt voor komkommers, paprika's, courgettes en aubergines, die je dus buiten de koelkast moet bewaren.
Fruit invriezen
Veel soorten fruit kunnen ingevroren worden, waardoor ze gemakkelijk worden geïntegreerd in een breed scala aan gerechten. Een handige methode is het gebruik van ijsblokjesbakjes om vers geperst sap of kleine stukjes fruit in te vriezen, gemengd met water. Deze ijsblokjes voeg je vervolgens toe aan cocktails, mocktails of smoothies om een verfrissend tintje en een speels effect te creëren. Voeg een bevroren schijfje fruit toe, en je hebt een drankje. Dat ziet er gelijk gezelliger uit.
Bovendien zijn afsluitbare bakjes en diepvrieszakjes met een handige zip lock-sluiting uiterst geschikt voor het bewaren van fruitmoes. Probeer dit met appels, peren, mango’s en pruimen. De fruitmoes van deze vruchten dient als smakelijke basis voor het maken van compotes of chutneys, of zelfs als een voedzaam hapje voor de allerkleinsten.
Wat moet je vooral niet doen?
Vergeet vooral je fruit niet uit te pakken nadat je het hebt gekocht. Fruit moet luchten en zijn condens kwijtraken. Wanneer je fruit ingepakt laat liggen, creëer je een warme en vochtige omgeving waar fruit snel in gaat rotten.
De rijping van fruit zoals bananen, appels, peren, perziken en tomaten wordt versneld door de uitstoot van ethyleen gas tijdens het rijpingsproces. Daarom is het belangrijk om bij het opslaan in de fruitschaal rekening te houden met welke vruchten je combineert op de fruitschaal. Dit geldt voor appels, abrikozen, bananen, kiwi’s, mango’s, meloenen, nectarines, papaja’s, passievruchten, peren en pruimen.
Veel mensen knijpen in het fruit als zij willen controleren of de vrucht rijp is. Hoewel ruiken je soms ook al genoeg zegt, is voelen niet slecht voor de vruchten. Zorg er wel voor dat je dit niet met je blote handen doet en zorg ervoor dat je niet te hard knijpt. Dit slaat kwetsbare plekken uit op het fruit en versneld het rijpingsproces. Doe dit het liefst met een servet ertussen of een handschoen.
Hoe bewaar ik een banaan?
Leg bananen niet in de koelkast. Bananen houden niet van kou, ze rijpen niet verder en de schil wordt snel zwart. Bewaar je bananen dus lekker buiten de koelkast.
Kan ik een avocado invriezen?
Een rijpe avocado langer bewaren? Bewaar je avocado tot wel 4 maanden in de vriezer. Druppel wat citroen- of limoensap over de avocado heen voor je hem invriest en je voorkomt verkleuring wanneer je de avocado ontdooit.
Kan ik pruimen invriezen?
Je rijpe pruimen langer bewaren? Vries ze in en je pruimen blijven tot wel 12 maanden goed. Stop je pruimen in een goed afgesloten plastic zakje of bakje in de vriezer.
Hoe bewaar ik mango?
Een eetrijpe mango blijft nog enkele dagen goed wanneer je deze koel bewaart. Vries mango in als je hem langer wilt bewaren. Verwijder de schil en pit en snijd hem in stukken voor je de mango in de vriezer legt.
Hoe kan ik druiven bewaren?
Druiven bewaar je op een koele plek twee tot vier dagen. Dit bewaartermijn verleng je naar een week wanneer je je druiven in de koelkast bewaart. Druiven mogen ook in de diepvries bewaard worden. Stop ze in een afgesloten zakje of bakje en ze blijven tot 10 maanden goed.
Kan ik kiwi bewaren?
Kiwi’s blijven tot wel twee weken goed wanneer je ze in de koelkast bewaard. Wil je het hele jaar door een verse kiwi bij de hand? Bewaar kiwi’s dan in de vriezer.
Hoe moet ik appels bewaren?
Appels blijven buiten de koelkast maximaal een week goed. Bewaar je je appels in de koelkast? Dan blijven ze zelfs twee tot vier weken goed.
Fruit blijft het langst vers in de koelkast bij 2-4 graden Celsius en 70-90% luchtvochtigheid, vooral in de groentelade. Geschikt fruit om in de koelkast te bewaren zijn appels, peren, kiwi's, pruimen, druiven, aardbeien, frambozen, bessen, kersen en abrikozen. Rijp fruit moet in de koelkast om het rijpingsproces te vertragen. Tropisch fruit, zoals bananen en meloenen, hoort niet in de koelkast. Fruit kan ook worden ingevroren in ijsblokjesbakjes of afsluitbare bakjes voor later gebruik. Zorg dat fruit kan luchten, vermijd ethyleen-gasinteracties, en knijp niet te hard om beschadiging te voorkomen. Bananen moeten buiten de koelkast worden bewaard.