Onze andere merken

| Inloggen Winkelwagen

Wat is het gezondste fruit?

Fruit is lekker, maar ook belangrijk in een gezond dieet en voor een stralende huid. Wat maakt fruit zo gezond? En welke fruitsoort is het gezondst?

Wat maakt fruit gezond?

Fruit is een ware schatkamer van essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Elke fruitsoort heeft zijn eigen unieke mix van voedingsstoffen, maar over het algemeen bevatten ze dezelfde onderdelen.

Vitamines

Fruit zit vol met vitamines zoals vitamine C, vitamine A, vitamine K, vitamine E en verschillende B-vitamines. Deze vitamines zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem, een goede werking van het zenuwstelsel, gezonde huid, ogen en meer.

Mineralen

Fruit levert ons belangrijke mineralen zoals kalium, magnesium, calcium en ijzer. Deze mineralen zijn essentieel voor het handhaven van de elektrolytenbalans, het ondersteunen van sterke botten, het reguleren van de bloeddruk en het bevorderen van het zuurstoftransport in het bloed.

Antioxidanten

Antioxidanten spelen een cruciale rol in het bestrijden van vrije radicalen, wat schadelijke moleculen zijn die ons lichaamscellen beschadigen. Fruit bevat antioxidanten zoals vitamine C, bètacaroteen, lycopeen en flavonoïden, die helpen om het verouderingsproces te vertragen en het risico op bepaalde ziekten te verminderen.

Voedingsvezels

Fruit is een uitstekende bron van voedingsvezels, wat helpt bij:

  • Het bevorderen van een gezonde spijsvertering
  • Het reguleren van de bloedsuikerspiegel
  • Het gevoel van verzadiging bevordert.

Vezels helpen constipatie voorkomen, bevorderen een gezonde darmflora en kunnen zelfs het risico op bepaalde chronische ziekten verminderen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Hydratatie

Fruit bestaat voor een groot deel uit water, wat helpt bij het handhaven van de vochtbalans in het lichaam. Het consumeren van hydraterende voedingsmiddelen zoals fruit helpt bij het voorkomen van uitdroging.

Laag in calorieën

Fruit is een gezonde snack omdat het vaak minder calorieën bevat dan veel andere tussendoortjes. Fruit is een belangrijk onderdeel binnen een gezond dieet wat helpt om een gezond gewicht te behouden en (het risico op) overgewicht en obesitas te voorkomen.

Wat zijn de gezondste fruitsoorten?

Zoals je hierboven leest zijn er verschillende onderdelen die fruit gezond maken. Iedere fruitsoort heeft zijn eigen combinatie van factoren die het gezond maken. Nu kunnen we kijken naar welke fruitsoorten het gezondst zijn. De volgorde waarin de fruitsoorten hieronder geschreven zijn is daarom willekeurig.

1. Is grapefruit gezond?

Grapefruit is de gezondste citrusvrucht die er is. Zo draagt deze vrucht bij aan insulineresistentie, maar ook aan het afvallen doordat het vocht afdrijvend werkt. Grapefruit heeft bovendien een niersteen-bevorderend effect.

De kleur van een grapefruit kan verschillen per vrucht. Zo bestaan er rode, roze en witte grapefruits. Hoe roder het vruchtvlees, hoe zoeter de smaak is. In de gekleurde grapefruit zitten ook meer vitamines, waardoor gesteld kan worden dat de rode grapefruit gezonder is dan de witte grapefruit.

2. Is ananas gezond?

Ananas is een heerlijke fruitsoort, maar is ananas gezond en waar is ananas goed voor? Het goede nieuws is: ja! Ook ananas is een gezonde vrucht. Het is een tropische vrucht die rijk is aan voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen. Ananas bevat bijvoorbeeld vitamine C, voedingsvezels & bromelaïne. Laatstgenoemde is een enzym wat helpt bij de spijsvertering.

3. Is avocado gezond?

Op iedere menukaart vind je wel een gerecht met daarin avocado verwerkt. Avocado wordt over het algemeen als enorm gezond gezien. Maar is avocado wel gezond? Het makkelijke antwoord is: ja, maar eet met mate. Avocado’s zijn rijk aan gezonde vetten die gunstig zijn voor het verlagen van slecht cholesterol (LDL) en goed cholesterol (HDL). Dat betekent dat avocado’s ook bijdragen aan de hartgezondheid.

Tip: eet de avocado rauw om alle voedingswaarden te behouden.

4. Zijn blauwe bessen gezond?

Blauwe bessen behoren tot de “superfoods” vanwege hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. De blauwe bessen zitten vol met antioxidanten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Al deze voedingsstoffen helpen bij het bevorderen van een gezond immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering, ondersteunen van de gezondheid van de huid en het bevorderen van een gezonde hartfunctie.

5. Zijn bramen gezond?

Bramen zijn een goede bron van vitamine C. Dat is onder andere belangrijk voor je immuunsysteem, de conditie van je huid en een gezonde bloeddruk. Bramen bevatten ook veel vezels, wat goed is voor de ondersteuning van je darmen.

6. Is guave gezond?

Guave is een populaire tropische vrucht. Hoe kan dat ook anders met de opvallende roze kleur die de vrucht heeft. Daarnaast heeft guave ook veel gezondheidsvoordelen. Zo verbetert het de spijsvertering door de hoeveelheid voedingsvezels die erin zitten. Heb je last van een spijsverteringsprobleem? Dan is het goed om te weten dat deze vrucht enzymen bevat die voedsel helpt afbreken en dus ten goede komen van je spijsvertering.

7. Is kiwi gezond?

Kiwi’s zitten boordevol vitamine C. Eet twee kiwi’s op een dag en je hebt je dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C al binnen. Daarnaast zitten er ook hulpstoffen in kiwi, die de werking van de vitamine C versterken.

8. Is banaan gezond?

Bananen bevatten weinig vitamine C, in vergelijking met andere fruitsoorten. Een banaan bevat wel veel vezels, kalium & vitamine B6. Bananen hebben meer calorieën dan bijvoorbeeld blauwe bessen, maar dat betekent niet dat deze fruitsoort niet gezond is. Een banaan is geen seizoensfruit, maar vind je het hele jaar door in de supermarkt.

9. Is mango gezond?

Mango’s zijn erg gezond, maar bevatten veel snelle suikers. Dit betekent dat de suikers snel worden opgenomen in je bloed waardoor je een piek in je bloedsuiker krijgt. Onderzoek heeft aangetoond dat mango niet alleen goed is voor je huid en ogen, maar ook voor je geheugen en je concentratievermogen!

10. Zijn cranberries gezond?

Cranberries staan bekend om hun gezondheidsvoordelen, vooral bij het oplossen of bestrijden van urineweginfecties. Cranberries bevatten stoffen die aan de wanden van de urinewegen hechten en de groei van bacteriën remmen. Daarnaast zijn cranberries onder andere ook goed voor de hartgezondheid en werken ze ontstekingsremmend. 

11. Is citroen gezond?

Citroenen zijn over het algemeen gezond en bieden verschillende gezondheidsvoordelen vanwege hun voedingsstoffen. Ze zijn een goede bron van vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpen bij de vorming van collageen, wat belangrijk is voor een gezonde huid, botten en bloedvaten. Bovendien dragen citroenen bij aan de spijsvertering en de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen bevorderen.

12. Is meloen gezond?

Meloen is rijk aan vezels, veel verschillende mineralen en vitamines. Door al deze verschillende voedingsstoffen is meloen supergezond. Vitamine C zorgt er samen met bètacaroteen voor dat de gezondheid van je huid verbetert. En wist je dat het eten van meloen je zelfs helpt tegen schade door de zon? Het vervangt natuurlijk nooit je zonnebrand, maar geeft wel extra reden om meloen te eten.

13. Is sinaasappel gezond?

De sinaasappel is een citrusvrucht. Citrusvruchten staan bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Sinaasappels zijn gezond omdat er veel vitamine C in zit. Vitamine C werkt als antioxidant voor ons lichaam, dus het helpt onze cellen te beschermen tegen schade. Daarnaast is vitamine C ook belangrijk voor de opname van ijzer en voor een goede weerstand.

Zoals je hierboven leest is de boodschap duidelijk: fruit is gezond voor je, maar eet het met mate. Het wordt altijd aangeraden om fruit te eten in plaats van het te pureren of blenden. Heb je ooit een mango, banaan en appel achter elkaar gegeten? Vast niet. In een smoothie drink je het zo op. Zo krijg je veel suikers binnen, maar de vitamines zijn verloren gegaan in de blender.